Stres dolu karar alma süreçlerinin en kararlı yöntemidir artı eksi metodu. Basit, şeffaf ve etkili olması onun en kararlı metotlardan birisi olmasının en büyük sebebidir. Karşınıza çıkan her hangi bir konuda karar almanız gerekiyorsa, yapmanız gereken oldukça basittir; artı eksi metodu ile yönünüzü bulmak.
Bu yazı Zihin Geliştirme – Akademik Başarı Yolları sayfamız için hazırlanmış olup, orada yer alan onlarca taktikten sadece biridir. İçerisinde karar alma süreçleri, önemli bir karar almadan önce yapılacaklar için bilgi içermektedir.
Artı-Eksi Metodu ve Faydaları
İsminden anlaşılır bir şekilde amaç her hangi bir konunun, kararın yani seçeneğin artılarını ve eksilerini tespit etmektir. Bu sayede her şeyi açıkça görüp, karar verme sürecini kolaylaştırmak mümkün hale gelir. Beklendik faydaları ve zararları bilindiği için, bilinmezlik yaşamadan, rahat bir şekilde karar vermeyi sağlar. Bu stresten uzak kalmayı da sağladığı için çifte getirili bir durumdur.
Fayda Zarar yöntemi olarak da ele alabileceğimiz bu yöntem sayesinde, vereceğiniz karar sonrasında; bu karar yapmak ya da yapmamak olabilir, başınıza gelecekleri bilirsiniz. Gelesi muhtemel olumsuz durumlara karşı önlem alma ihtimaliniz oluşurken, olumlu durumları azami etki edebilir ve daha karlı bir duruma geçebilirsiniz.
Fayda Zarar Metodu Kullanım Alanları – Fatih KAYA
Ortamda faydalı bir yöntem varsa, muhtemelen birden çok alanda işe yaradığı içindir. Artı Eksi Metodu Kullanım Alanları başlığını bunun için açıyoruz, biz olabildiğince yazacağız lakin sizlerde katkıda bulunmak isterseniz yorum yapmanız yeterli olacaktır.
Akademik Kararlar
Üniversite tercihleri geçmiş olsa da, gelecek dönemler için faydalı olması adına akademik kararlar başlığını ekliyorum.
Örnek olay olarak üniversite tercihlerine bakmak doğru olacaktır. Bu süreç oldukça stresli ve bol karar almalı bir süreçtir. Stresli olması karar almayı zorlaştırırken, alınması gereken çokça kararın olması durumu daha stresli bir hale getirip, kısır döngüye sokabilir. Eğitim Hayatı.
Üniversite tercihinde birçok karar alınması gereken konu var, bunlardan bölüm harici en önemlisi belki de şehir ya da üniversite seçimdir. Aile ile aynı şehirde okumak mı, farklı şehirde okumak mı? Ya da farklı bir şehir olacaksa hangi şehir olmalı?
Aile ile aynı şehirde okumanın muhtemel faydaları arasında barınma derdinin olmayacak olması ile yemek ihtiyacının karşılanması olacaktır. Muhtemel zararlar arasında ise kısıtlanmış özgürlük, üniversite sosyal hayatından faydalanma da kısıtlar yer alır. Farklı bir şehirde okumak içinse daha düşük puanla aynı bölümü okumak ya da daha iyi bir üniversitede okumak yer alabilir.
Yatırım Kararları
Elinizde bir miktar birikmişiniz var diyelim, bunu ne yapmanız gerekiyor? Yastık altında mı kalmalı yoksa dolar ya da euro gibi yabancı para birimlerine mi aktarmalısınız? Ya da her zaman güvenli liman olan altın mı tercihiniz olmalı? Yine aynı soru gelecek, bu yatırımları nerede saklamalısınız? Kasa mı ev de saklı bir bölme mi? Banka desek kasa mı, yoksa hesap mı? İşte bu sorulara vereceğiniz cevaplar ile en doğru kararı bu metotla verip, sağlıklı yatırım kararları üretebilirsiniz.
Tercih Kararları
Önünüzde birden fazla seçenek var; a,b ya da c. Hangisini seçmeniz gerekiyor? Örneğin Benzinli, LPG’li ya da Dizel araba. Hangisini seçmelisiniz? Bu ve bunun gibi tercih kararlarını vermenin en iyi yollarından birisi artı eksi metodunu kullanmaktır.
Artı Eksi Metodu ve Zihin Geliştirmeye Etkisi
Fayda Zarar yöntemi olarak ele alabileceğimiz bu yöntemin olabildiğince yararlı ve şeffaf olduğunu anlatmaya çalıştık, işinize yarayacağından eminim. Peki zihin geliştirmeye etkisi ne boyutta ve nasıl sağlanacak?
Zihnen başarılı insanlara baktığınızda göreceğiniz şey pratikliktir. En basitinden hepimiz bir şekilde dört işlem sorularını yaparız değil mi? Kimimiz için düşünmek yeterli olacaktır kimimiz içinde kâğıt-kalem ve ek süre gerekecektir. Arasındaki fark pratiktir. Bir işi ne denli çok yaparsanız o kadar çok pratik kazanırsınız.
Artı-Eksi Metodunu sıklıkla kullanmaya başlayıp, faydalarını gördükçe bu işi artık beyniniz otomatik olarak gerçekleştirecektir. Öyle ki kâğıt-kaleme ihtiyaç kalmayacak ve kısa sürede zihninizde bu liste oluşacaktır. Bu metodun zihin geliştirmeye katkısı işte bu noktada çıkar, kısa sürede en doğru kararları almanızı sağlar.
Yukarıda yer alan örnekleri incelediğiniz ve bir iki defa karar alma süreçlerinizde bu yöntemi kullandığınızda göreceksiniz ki oldukça etkili bir yaklaşım. Olabildiğince şeffaf bir bakış sağlıyor, önlemler almanıza olanak veriyor. Söz konusu zararı minimum, faydayı ise maksimum seviyeye çıkartmanızı başınıza gelecekleri ön görerek sağlıyor.
Bir bakıma hepimiz artı-eksi metodunu kullanıyoruz. Eksik yaptığımız kısım ise kısa tutmak, hemen karara varmak. Bunun yerine yeterli pratik elde edinceye kadar biraz sabırlı davranıp, sistemi ve işleyişini tam olarak oturtursanız güzel şeyler olacaktır.
Her yenilik başlarda vakit alır, uyum sağlamak ve pratik kazanmak yine başlarda zor gibi gelse dahi, sağlandığında faydaları yadsınamaz. Şunu düşünün, yürümeyi öğrenince kadar kaç defa düştünüz? Öğrendikten sonra kaç defa düştünüz, düştünüz diye vaz geçtiniz mi? Vaz geçebilir misiniz? Anladınız değil mi, faydalı şeyler kolay gelmiyor.