YÖK tarafından alınan son kararla birlikte artık her ne kadar baraj kavramı kalmasa dahi, eski barajı geçemeyenler başka şehir yazamasın ve eğitim israfları önlensin. Yoksa 2022 Üniversite Sınavı ile birlikte çok büyük sıkıntıların temelini atmış olacağız.
Eski Barajı Geçemeyenler Başka Şehir Yazamasın
Tam olarak amacın ne olduğunu anlayamasam da, sanıyorum ki liseden mezun olan herkes üniversite eğitime devam etsin sevdasındalar. Bu bir israftır.
İllaki herkes üniversite okusun istiyorsanız zorunlu eğitimi 14 ya da 16 sene yapın, olsun bitsin. Lakin bunu yaparken biraz geleceğimizi de düşünmemiz gerekiyor.
Düşünmeye ilk olarak bu durumdan kimlerin istifade edeceğini görelim isterim.
İlk olarak MYO okulları yani iki yıllık üniversiteler ihya olacak ya da öyle olacak sanalım. Zira israfın ve torpilin dibine vurulacak. Niye mi? Dolmayan bölümler dolabilir, olmayan ihtiyaçlar oluşabilir; bu gereksizlikler için yeni ihaleler vs açılacak değil mi? Peki hocalar? Yeni hocalar alınacak, bir işe yaramayan sertifikalar şart koşulacak ve birileri hak etmediği halde akademik personel olacak.
Üniversite hocalarının nasıl atandığı ile alakalı en güzel açıklamayı şu aşağıda vereceğim videoyu tamamen seyrederek edinebilirsiniz.
Zorunlu eğitimin devamı gibi görülen üniversitelerin tek faydası, kısa süreli de olsa, ekonomik rahatlamadır. Zira insanlar şehir değiştirecek, ev tutacak, ev düzecek, yeni eşyalar alacak, okula lazım baba diye bilgisayar alacak, bu telefonla okunmaz ki diyip telefon alacak vs. Lakin bu harcamaların hepsi vatandaşın tasarrufları ile olacak ve nihayetinde bu tasarruflar bitince; 1 net bile yapamayan çocukların 1 baltaya bile sap olamadığını görenler kinlenecek.
Aile içi kavgalar, ekonomik sıkıntılar sonucu kendi canına kıyımlar başlayacak, boşanmalar vs artacak. Ne uğruna? 1 net dahi yapamayanların okuması adına. Ya hu bunlar okuyacak olsa zaten barajı geçerler değil mi?
Şu anlaşılmasın, 1 net dahi yapamayandan adam olmaz demiyorum. Belki çok iyi usta olur, çok iyi bir esnaf olur ama okumayacağı belli işte, ne diye kasarsın?
Ama madem ki kasıyorsun, en azından ortalığı çok bulandırma; barajı dahi aşamayanlar bırakın kendi şehirlerinden tercih versinler. Başka şehirleri alt üst etmesinler. Aileden kaçmak için okumasınlar. Kurda kuşa meze olmasınlar.
- Okuma Masrafları ailelerin belini bükmesin.
- Şehir değişimi ile okumak çok masraflı.
- Ev ya da Yurt ile anlaşmak bel büker.
- Yeni eşyalar.
- Ulaşım sıkıntıları.
- Kışın ısınma derdi.
- Hastalıkla mücadele.
- Ahlak bozulmaları.