1. Ana Sayfa
  2. Özel Eğitim Öğretmenliği

Devlet Üniversitelerinin Özel Eğitim Öğretmenliği Öğrenci Sayıları

Devlet Üniversitelerinin Özel Eğitim Öğretmenliği Öğrenci Sayıları
0

Özel Eğitim Öğretmenliği hakkında bilgi kaynağı olmak adına uğraşlarımız devam ediyor. Şimdiye kadar yayınladığımız yazılara ek olarak şimdide devlet üniversitelerinin özel eğitim öğretmenliği öğrenci sayıları hakkında bir yazı daha yayınlayacak ve devlet üniversitesine yerleşmeyi düşünen özel eğitim öğretmenliği adaylarına biraz az olsun bilgi vereceğiz.

Özel Eğitim Öğretmenliği 25 farklı devlet üniversitesinde var, bunları Özel Eğitim Öğretmenliği Hangi Şehirlerde Var yazımızda detaylıca verdik. İncelemeniz faydanıza olacaktır.

Devlet Üniversitelerinin Özel Eğitim Öğretmenliği Öğrenci Sayıları

Özel Eğitim bölümü, öğretmenlikler arasında, revaçta olan bir program. Bunun sebebi ise alanda açığın çok olması; söz konusu 20 bin civarı bir açık var, anlık. Lakin güncel öğrenci sayısı 8 bin bile değil. Yani şuan tüm öğrenciler, birinci sınıflar dahil, mezun kabul edilip atansalar, halen 12 bin civarı açık olacak.

Bir bölüm ne kadar popüler olursa, o kadar suistimal edilir; o yüzden sizlere tavsiyemiz, ortak olmayın. Yazın, ismi ile alakalı çekinceniz olmasın; bu bölümün imkanlarından düşük puanla başkaları faydalanacağına, yüksek puanınızla siz faydalanın. Özel Eğitim Öğretmenliği hakkındaki kategorimizi takip ederek, varsa, ön yargılarınızdan kurtulabilirsiniz.

En Kalabalık Özel Eğitim Bölümleri | Özel Eğitim

Devlet Üniversitelerinin Özel Eğitim Öğretmenliği Sayıları
Devlet Üniversitelerinin Özel Eğitim Öğretmenliği Sayıları

25 adet devlet üniversitesinde özel eğitim öğretmenliği programının yer aldığını dile getirmiş ve bunları liste olarak vermiştik, diğer yazılarımızdan takip edebilirsiniz. Bunlar içinde en kalabalık 3 üniversiteyi sizlerle paylaşmak isterim. Bunu yaparken, kız ve erkek öğrenci sayılarını ve yıllık kontenjanlarını hatta hangi bölgelerden öğrenci aldıklarını dahi paylaşacak, güzel bir kaynak olarak sizlere sunacağım.

  1. Eskişehir Anadolu Üniversitesi
    494 Kayıtlı öğrenci, yıllık kontenjan 154 kişi
  2. Necmettin Erbakan Üniversitesi
    456 Kayıtlı öğrenci, yıllık kontenjan 144 kişi
  3. Gazi Üniversitesi
    370 Kayıtlı öğrenci, yıllık 123 kontenjan

Anadolu Üniversitesi Özel Eğitim Öğretmenliği Öğrenci Sayıları

Eskişehir Anadolu Üniversitesi Özel Öğretim Öğrenci Sayılar
Eskişehir Anadolu Üniversitesi Özel Öğretim Öğrenci Sayılar

Özel Eğitim denildiğinde, akla gelen, konunun hakimi üniversitelerden birisidir Eskişehir Anadolu Üniversitesi. Türkiye için, ilerleyen süreçte özel sektörde, memur olmak yerine çok daha yüksek ücretler ile çalışmak isteyenlere özellikle tavsiyemdir.

Anadolu Üniversitesi her sene bu bölüme 150+4 öğrenci kontenjanı ayırıyor. Bunlardan 4 tanesi okul birincisi kontenjanı. Şu an hali hazırda ki öğrenci sayısı ise 494. Bunlardan 292 tanesi kız, 202 tanesi erkek. Geçtiğimiz sene tercih eden 154 kişiden, daha doğrusu yerleşen, 91 adeti kız ve 63 adeti erkek öğrencilerden oluşuyor.

Tahmin edileceği üzere, Eskişehir’in de içinde bulunduğu İç Anadolu bölgesi tarafından en çok öğrenci yerleşmiş; 33 kişi. 12 öğrenci Akdeniz Bölgesinden gelirken, Doğu Anadolu 17, Ege ve Güney 25, Karadeniz ise 22 ve Marmara Bölgesi 20 öğrenciyle bölümü doldurmuştur.

  1. İç Anadolu Bölgesi
    33 Öğrenci
  2. Ege Bölgesi
    25 Öğrenci
  3. Güneydoğu Anadolu Bölgesi
    25 Öğrenci
  4. Karadeniz Bölgesi
    22 Öğrenci
  5. Marmara Bölgesi
    20 Öğrenci
  6. Doğu Anadolu Bölgesi
    17 Öğrenci
  7. Akdeniz Bölgesi
    12 Öğrenci

Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi

Özel eğitim öğretmenliği lisans programı için veriler paylaşmaya devam ediyoruz. İkinci en kalabalık üniversitemiz yine bir İç Anadolu Bölgesi ili Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi. Yıllık kontenjanı 144 kişi olup, şu an hali hazırda kayıtlı öğrenci sayısı 456; 263 kız ve 193 erkek.

Yine en çok tercihi İç Anadolu bölgesinden almış, 73 kişi. 21 tane Akdeniz bölgesi, 12 tane Doğu Anadolu Bölgesi, 3 Ege Bölgesi, 28 Güneydoğu Anadolu Bölgesi, 2 Karadeniz Bölgesi ve 5 Marmara Bölgesi.

  1. İç Anadolu Bölgesinden 73 öğrenci
  2. Güneydoğu Anadolu Bölgesi 28 öğrenci
  3. Akdeniz Bölgesinden 21 öğrenci
  4. Doğu Anadolu Bölgesinden 12 öğrenci
  5. Marmara Bölgesinden 5 öğrenci
  6. Ege Bölgesinden 3 öğrenci
  7. Karadeniz Bölgesinden 2 öğrenci

Geçen sene tercih edip yerleşen 144 öğrencinin 80 tanesi kız ve 64 tanesi erkek.

Kız ve erkek öğrenci sayısını niye verdiğimi sorgulayabilirsiniz. Kısmen haklısınız da, bu bilgiyi; ailesi kız ağırlık bir okula yollamayı tercih edecek aileler için veriyorum. Zira, bir kız çocuğunu hem şehir dışına hem de erkek ağırlıklı bir okula yollamak istemeyen veliler çıkabiliyor. Doğru bir davranış olmasa dahi, kaygılarını anlayabiliyor ve hak verebiliyorum. Bu yüzden de bu bilgileri paylaşıyorum. Aynı zamanda bilgi güçtür, istatistiksel veriler elbet işe yarar.

Ankara Gazi Üniversitesi Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü

Ankara, yine bir İç Anadolu bölgesi ili. Devlet Üniversitelerinin Özel Eğitim Öğretmenliği Öğrenci Sayıları kapsamında, En Kalabalık Özel Eğitim Bölümleri kısmı için son üniversitemiz, zira 3 kalabalık devlet üniversitesini de vermiş olacağız.

Anakara Gazi Üniversitesi Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü 370 mevcut öğrenciye sahip, 239 adeti kız ve 131 adeti erkek öğrencilerden oluşuyor. Her sene 120 normal, 3 tanesi okul birincisi olmak üzere 123 kişilik kontenjana sahip.

123 adetlik tercihin çoğunluğunu yine İç Anadolu bölgesinden gelen öğrenciler doldurmuş, 52 kişi. Akdenizden 16, Doğu 8, Ege 4, Güney 11, Karadeniz 25, Marmara ise 7 kişi ile kontenjanı tamamlamış durumda.

  1. İç Anadolu Bölgesi 52 öğrenci
  2. Karadeniz Bölgesi 25 öğrenci
  3. Akdeniz Bölgesi 16 öğrenci
  4. Güneydoğu Anadolu Bölgesi 11 öğrenci
  5. Doğu Anadolu Bölgesi 8 öğrenci
  6. Marmara Bölgesi 7 öğrenci
  7. Ege Bölgesi ise 4 öğrenci

Geçen sene ki 123 kontenjana 89 kız ve 34 erkek öğrenci yerleşmiş durumda.

En Kalabalık Özel Eğitim Bölümleri Özeti

Yukarıda verdiğimiz üç devlet üniversitesi özel eğitim öğrenci sayıları hakkında biraz daha konuşmak gerekir diye düşünüyorum. Zira, belirttiğimiz gibi 25 devlet üniversitesinde özel eğitim programı var; toplam kontenjan 1968 kişi, toplam öğrenci ise 5642 kişi.

En kalabalık üç özel eğitim bölümü ise toplamda 1320 kişi. Yani toplam öğrencilerin %19 civarında, yani bu 3 üniversite toplam öğrenci miktarının 1/5’ine sahip. Bir yığılma olduğu gayet açık bir şekilde belli durumda. Yazının devamında en az öğrenciye sahip, yani en seyrek özel eğitim bölümlerine değineceğim. Durumu bir de bu açıdan değerlendireceğiz.

En Az Öğrenciye Sahip Özel Eğitim Programları | Özel Eğitim Öğretmenliği

En Az Özel Eğitim Öğrencisine Sahip Devlet Üniversiteleri
En Az Özel Eğitim Öğrencisine Sahip Devlet Üniversiteleri

Yukarıda, yazını büyük bir çoğunluğunun içeriği kalabalık bölümler idi, şimdi ise en az öğrenciye sahip özel eğitim programlarından bahsedeceğiz. Bu, kalabalığı sevmeyen öğrenci adayları için iyi bir bilgi kaynağı olabilir.

  1. İzmir Demokrasi Üniversitesi 61 öğrenci
  2. Düzce Üniversitesi 62 öğrenci
  3. Nevşehir Hacı Bektaşi Veli Üniversitesi 62 öğrenci

Yukarıda yazan üç üniversitenin üçünün de yıllık kontenjanları 2 okul birincisi dahil, 62 kişidir. Hali hazırda ki öğrenci sayılarından da anlaşılacağı üzere ilk defa geçtiğimiz sene yani 2018 yılında öğrenci almışlar, 3. Ve 4. Sınıfları mevcut değil. O sebeple de en az mevcuda sahip özel eğitim programları olarak karşımıza çıkıyorlar.

İzmir Demokrasi Üniversitesi

İzmir Demokrasi üniversitesi özel eğitim programına ilk öğrencilerini 2018 yılında almış, hali hazırda 62 kontenjanın 61 tanesi dolu. 1 öğrenci büyük ihtimalle yatay geçiş yaptı. 5 Akdeniz Bölgesi, 11 Doğu Anadolu Bölgesi,15 Ege Bölgesi, 25 Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve 6 Marmara Bölgesi öğrencisine sahip. İç Anadolu Bölgesinden ve Karadeniz Bölgesinden hiç öğrenci alamamış durumda.

Geçtiğimiz sene 33 kız, 29 erkek öğrenci tarafından tercih edilen bölümde şuan da 31 kız ve 30 erkek öğrenci var. Her ne kadar kız-erkek oranı yakınken, ilerleyen süreçte birbirinden ayrılacaktır.

Düzce Üniversitesi Özel Eğitim Öğretmenliği Programı

Düzce Üniversitesi hali hazırda 62 öğrenciye sahip, 31 kız ve 31 erkek mevcut. İlk alımlarında 30 kız, 32 erkek öğrenci almışlar. 6 öğrenci Akdeniz Bölgesi, 13 öğrenci Doğu Anadolu Bölgesi, 4 Ege Bölgesi, 13 Güneydoğu Anadolu Bölgesi, 7 İç Anadolu Bölgesi, 9 öğrenci Karadeniz Bölgesi ve 10 öğrenci Marmara Bölgesinden gelmiş durumda.

Nevşehir Hacı Bektaşi Veli Üniversitesi

Nevşehirde bulunan Hacı Bektaşi Veli Üniversitesi de en az öğrencisi bulunan bölümler listesinde yer alıyor. Toplam 62 öğrencisi mevcut olup, 32 kız ve 30 erkekten ibaret. İlk tercih esnasında ise 30 kız ve 32 erkek tercih etmiş durumda olup, öğrencilerin çoğunluğu İç Anadolu bölgesinden.

21 öğrencisi Akdeniz Bölgesinden, 6 öğrencisi Doğu Anadolu Bölgesinden ve Ege Bölgesinden öğrencisi yok. Güneydoğu Anadolu Bölgesi 9, İç Anadolu 22, Karadeniz 2 ve Marmara Bölgesinden ise 1 öğrenciye sahip.

En Az Öğrenciye Sahip Özel Eğitim Programları Özet

En az öğrenciye sahip olan üniversiteler için söylenebilecek tek husus 2018 yılında ilk defa öğrenci almış olmalarıdır. İlerleyen süreçte 248 civarında öğrenciye sahip olacaklar, lakin yinede En Kalabalık Özel Eğitim Bölümlerini geçemeyecekler. Zira bunların 3 yılda aldığı öğrenciyi neredeyse bir yılda alan üniversiteler var.

İzmir, Düzce ve Nevşehir illerinde bulunan bu Devlet Üniversiteleri gerek ilgili bölümü gerek yeni açmış olmaları sebebiyle, gerekse de yıllık yeni alım kontenjan sayıları sebebiyle en az özel eğitim öğretmenliği öğrencisine sahip üniversiteler olarak listemiz yer almaktadırlar.

Devlet Üniversiteleri Özel Eğitim Öğretmenliği Lisans Programı Öğrenci Sayıları

Yukarıda yer alan özel bilgilerin ardından, daha genel bir bakış açısı ile tüm devlet üniversiteleri için verileri vermek gerekiyor. Bunun için azdan çoğa doğru bir sıralama ile ilgili öğrenci sayılarını vereceğiz.

Üniversite Kız Erkek Toplam
İzmir Demokrasi 31 30 61
Düzce Üniversitesi 31 31 62
Nevşehir Hacı Bektaşı Veli 32 30 62
Pamukkale Üniversitesi 31 31 62
Akdeniz Üniversite 29 35 64
Hacettepe Üniversitesi 72 51 123
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi 64 93 157
İnönü Üniversitesi 85 76 161
İstanbul Üniversitesi 85 98 183
Ege Üniversitesi 85 101 186
Atatürk Üniversitesi 93 100 193
Trakya Üniversitesi 92 105 197
Bolu Abant İzzet Baysal 114 93 207
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi 118 108 226
Sakarya Üniversitesi 135 100 235
Ankara Üniversitesi 140 104 244
Dokuz Eylül Üniversitesi 103 146 249
Bursa Uludağ Üniversitesi  190 104 294
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi 176 143 319
Ondokuz Mayıs Üniversitesi 183 157 340
Marmara Üniversitesi 196 149 345
Trabzon Üniversitesi 220 132 352
Gazi Üniversitesi 239 131 370
Necmettin Erbakan Üniversitesi 263 193 456
Anadolu Üniversitesi 292 202 494
Total 3099 2543 5642

Yukarıda yer alan tablo tüm Devlet Üniversiteleri için, üniversite adı, kız öğrenci sayısı, erkek öğrenci sayısı ve toplam olarak sıra ile verilmiş olup; en alt sırada tüm üniversiteler için toplamlar verilmiştir.

Bu tablonun bizlere gösterdiği başka bir bilgi daha vardır; oda yurt genelinde özel eğitim öğretmenliğinin çoğunlukla kız öğrenciler tarafından tercih edildiğidir. Buna rağmen bazı üniversitelerde erkekler ağırlıkta olup, bunlar koyu renkler ile üniversite adında belirtilmiştir.

Yine verilere bakarak, toplam öğrenci sayısı ile yeni öğrenci sayısı kontenjanı oranından ilgili üniversitenin kaç yıldır özel eğitim öğretmeni yetiştirdiğini yordayabilirsiniz.

Anadolu Üniversitesi Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü için tıklayabilirsiniz. Devlet Üniversitelerinin Özel Eğitim Öğretmenliği Öğrenci Sayıları yazımızda özellikle vurguladık.

Bu yazı Özel Eğitim Öğretmenliği için bir kaynak oluşturmak adına yapılan uğraşlara ek olarak yazılmıştır. Hazırlayan kişi, ben, Fatih KAYA olup; biz Özel Eğitim Öğretmeniyim.

İlginizi Çekebilir

Yazar Hakkında

Eski bir öğretim elemanı, mevcut bir öğretmen. Fizik, Özel Eğitim, İşletme ve Adalet mezunuyum ayrıca Tez Aşamasında bırakmak zorunda kaldığım bir lisans üstü eğitimim var. Mining, 3d yazıcı, yazılım vb ihtiyaçlar noktasında danış ve yardım noktasıyım.

Yorum Yap