Öğretmenlerin, ayrım olmaksızın, hepsinin bilmesi gereken bazı konular (dersler) vardır, bunlarında başında ise gelişim psikolojisi gelir. Her birey gelişim gösterir, bunu hepimiz görürüz; prensiplerini bilenler ise yönetir.
Her birey gelişim gösterir, bunu herkes görür; prensiplerini bilenler ise yönetir.
Fatih KAYA
Bu yazı ders notları etiketi için hazırlanan yazıların ayrım noktası olacaktır.
Tam bir ders havasına girmeden, sohbet tadında; akıcı ve net olarak anlatmak için uğraş vereceğim bu konuda umarım ki başarıya ulaşırım. Lakin detaylarda kimseyi boğmak istemediğim için bazı konularda akademik bakımdan noksanlıklar olabilir, yorumlarda sorarsanız ben ya da diğer hocalarım yardımcı olacaktır.
Gelişim Psikolojisi Nedir?
Bir konu hakkında konuşurken, böl ve yönet mantığını benimserim her zaman. Gelişim ve Psikoloji olarak ikiye bölmek gerekiyor burada da. Bu ikisin birleşimi olarak ele alırsak daha anlaşılır olacaktır.
Psikoloji bireyde gözlenen davranışları ve bu davranışların nedenleri ile nasıl oluştuğu araştıran bilim dalıdır. Bu ve benzeri tanımlara aşinayız zaten. Psikoloji denince herkesin bir fikri vardır illaki.
Gelişim de ileriye doğru (pozitif yönlü), birbiri ile ilişkili değişimlerdir.
Değişim ise ileriye (pozitif) ya da geriye (negatif) farklılaşmalardır.
Gelişim birden fazla alanda, bir birine dayalı, ileri (pozitif) yönlü değişimlerdir.
Çocuk büyürken (fiziksel) konuşmayı (bilişsel), yürümeyi (psikomotor) ve bağ (psikososyal) bağ kurar.
Dip Not
Bu tanımlardan yola çıkarak ve eklemeler ile gelişim psikolojisi ise döllenmeden ölüme kadar geçen süreçte bireyde yaşanan her türlü değişimleri inceleyen psikolojinin alt alanıdır.
Gelişim psikolojisi incelemelerini yaşa bağlı olarak gerçekleştirir.
Dip Not