1. Ana Sayfa
  2. Sağlıcakla Kalın

İddiaların Aksine Sadece 3 Gıda Takviyesi Kalbe Faydalı!

İddiaların Aksine Sadece 3 Gıda Takviyesi Kalbe Faydalı!
0

Pazarlama departmanların görevi ürün satmak değil, cebimizdeki parayı almaktır. Her reklamın amacı ise alınan para miktarını arttırmak oluyor haliyle. Kalbe faydalı olduğu vurgusu ile satışta olan gıda takviyeleri incelenmiş ve bunlardan sadece 3 tanesinin kalbe iyi geliyormuş; İddiaların Aksine Sadece 3 Gıda Takviyesi Kalbe Faydalı!

  • Çoğu gıda takviyesinin ya etkisi yok ya da çok abartılmış.
  • Araştırmacılara göre kalbe faydası olan sadece 3 gıda takviyesi var; Omega 3, Q10 ve kırmızı pirinç mayası.
  • Vitaminlerin ve Mineraller hakkında yeterli çalışma yok, iddialar temelsiz.

Bu yazı Sağlıcakla Kalın kategorisi için bilimsel temelli yazılar olarak yayınlanmıştır.

Sosyal medya reklamlarında, Google aramalarında, TV reklamlarında veya diğer mecralarda; illaki bir iki gıda takviyesi reklamına denk gelmişsinizdir. Hatta durumu biraz daha açalım; A101, ŞOK ve BİM gibi marketler dahi aktüel ürünlerinde bu tarz takviyeleri sattı. Peki neden?

Gıda takviyeleri büyük bir pazar ve herkes pay almak istiyor, sonuç; yerli yersiz bir sürün ürün ve reklam ile halkın cebindeki paraya göz koyma yarışı. Bunu yaparken ürünlerinin içerisindeki vitaminlerin, minerallerin ve diğer bileşenleri kalbe ve beyne iyi geldiğini özellikle vurgularlar. Tabii böylesine etkili iddialar iki şeyi beraberinde getirir; inanlar ve sorgulayanlar.

Piyasada yer alan gıda takviyeleri için yapılan araştırmalar, sıklıkla kullanılan içeriklerin kalp sağlığına olan etkilerini inceler. Buna göre, yani bilimsel temelli yazılar, Omega 3, Q10 ve Kırmızı Pirinç Mayası haricindeki diğer ürünlerin kalp sağlığına bir katkısı ya bulunamamış ya da çok abartılmış durumda.

Söz konusu kalp sağlığı olunca gerçekten işe yaradığı bir araştırma ile desteklenen üç besin takviyesi ve özellikleri yazının devamında yer almaktadır.

Kalbe Faydalı 3 Gıda Takviyesi

İddiaların Aksine Sadece 3 Gıda Takviyesi Kalbe Faydalı! Kalp Atışı

Yazının devamında kalbinizin ve sizin sağlığınız için faydası tespit edilmiş 3 gıda takviyesine yer verilmiş olsa da, bu takviyelerin kullanılması ve dozu için doktorunuza başvurmanız gerekiyor. Her ne kadar reçetesiz, her hangi bir yerden alınabilir olsalar da; sağlık durumunuzun elverişli olup olmadığı ya da ihtiyacınız olup olmadığı konusunda en sağlıklı bilgiyi doktorunuz verecektir.

Omega 3 Yağ Asidi

2019 yılında Houston Methodist DeBakey Kalp ve Damar merkezince yayınlanan Omega 3 yağ asitlerinin kalbe olan etkilerinin yer aladığı makaleye göre;

  • Kalp krizi riskinde %28 azalma
  • Ölümcül kalp krizi riskinde %50 azalma
  • Koroner kalp rahatsızlıklarında %17 azalma gözlenmiş.

Yapılan çalışmalarda yaklaşık olarak 50 bin kişi takip edilmiş ve bunlardan yaklaşık 15 bini 7.5 yıl civarında, 25 bin kadarı 5.3 yıl civarında ve geri kalanı 5 yıl civarında sürelerce kontrol edilmiş, takipleri yapılmış. Yani uzun soluklu bir çalışma gerçekleştirilmiş.

  • Kardiyo Vasküler ölümler, kalp krizleri veya inmelerde %28
  • Kardiyo Vasküler ölümler veya ölümcül olmayan kalp krizlerinde %26
  • Ölümcül ya da ölümcül olmayan kalp krizlerinde %31
  • CV Ölümlerde %20
  • Ölümcül ya da ölümcül olmayan inmelerde 28% oranında azalma görülmüş.

Bu çalışmalar ve sonuçlar ile yapılan diğer araştırmalar gösteriyor ki Omega 3 yağ asitleri gerçekten kalp dostu ve kalbe faydalı. Tabii bu durumun bazı yan etkileri de mevcut.

Yukarıda değindiğimiz gibi gıda takviyeleri büyük bir pazar, büyük bir pasta. Herkes bundan pay edinmek istiyor; dolayısıyla bir sürü ürün piyasada. Bu ürünlerin kimisi gerçekten balık yağı ve omega 3, geri kalanı ise değil. Gerçek olanlar ise ya yetersiz düzeyde ya da civa içeriyor.

Doktorunuza da danışıp balık yağı kullanmaya karar verdiyseniz yapmanız gereken ilk iş yeterli düzeyde omega 3 içeren, temiz bir balık yağı bulmak olacaktır. Bu konuya dikkat edin lütfen.

Market zincilerinden biri balık yağı gıda takviyesi getirmişti, inceledim tabii. Tüm kutuda bulunan kapsüllerin hepsini içersek bir erkeğin günlük omega 3 ihtiyacını karşılıyordu. Demem o ki, içeriğini nitelik olarak ve nicelik olarak inceleyin. Az ama öz olmasın, hem öze hem yeterli olsun…

Fatih KAYA

Co Q10 – Koenzim Q10

Q10 en çok satılan gıda-besin takviyelerinden birisi, haliylele hakkında ve etkileri boyutunda bir sürü araştırma yapılmış durumda. Bu araştırmalardan birinin verdiği bilgiler ışığında Koenzim Q10 kaybe gerçekten faydası olan takviyeler arasında yer almış.

Q10 iki farklı boyutta ele alınmış; statin kaynaklı miyopati ve konjestif kalp yetmezliği.

Q10 ve Statin Kaynaklı Miyopati

Statin kaynaklı miyopati, ki esas adıyla SAMS olarak anılır; vücut genelinde ağrılar, kramplar, kas zayıflıkları ve çok nadir durumlar rabdomiyoliz gibi semptomlara sahiptir. Q10 ve SAMS arasındaki çalışmalar tam netlik kazanmasa da, önleme ve tedavi konusunda tavsiye edilen bir kaynak olmuş durumda.

Ayrıca hastalardan gelen dönütlerde Q10’in Statin kaynaklı miyopatiye iyi geldiği yönünde. Belirttiğimiz gibi önleme ve tedavi edici bir yapısı-etkisi olduğu kanaati ağır basıyor.

Günlük kullanım dozu olarak 100 mg ile 400 mg arası kullanımları mevcut, çoğu durumda ortala olarak 200 mg ortalamaya sahip.

Q10 ve Konjestif Kalp Yetmezliği

Konjestif kalp yetmezliğinde esas olay kalbin, olması gerektiği kadar, yeterli kan pompalayamamasıdır. Bu durum kan dolaşımını direkt olarak etkiler ve akışını, hızı ve mesafesini olumsuz etkileri olur.

Kalp yetmezliğinden müzdarip olanlar kişilerde; nefes almada – solunum güçlükleri, yorgunluk, zayıflık – halsizlik, sıvı tutma, düzensiz kalp atışı, öksürük, pembe renkli balgam, sık tuvalet ihtiyacı, iştah kaybı, mide bulantısı, konsantrasyon sorunları – dikkat eksikliği ve göğüs ağrısı gibi sorunlar görülür.

Kalp yetmezliği olan kişilerin kan ve kas dokularında Q10 eksikliği eğilimi görülür. Q10 ATP ve enerji üretimini arttıran bir enzim olup, teorik olarak da kalp yetmezliği azaltması beklenir. Q10 ve Kalp Yetmezliği hakkında şu çalışma mutlaka gözden geçirilmelidir.

Yapılan çalışmada hastalara günlük 300 mg (100 mg olarak günde 3 defa Q10) dozda uygulama 2 yıl boyunca sürmüş ve etkileyici iyileşmeler görülmüş. Verdiğimiz bağlantıyı takip ederek detaylara ulaşabilirsiniz.

Önemli olarak düşülen bir notu paylaşmak isterim, negatif yani olumsuz bir etkisi gözükmemiş. Yani kalp dostu, kalp sağlığı için faydalı iken başka bir yere zararı veya kötü etkisi söz konusu değil.

Kırmızı Pirinç Mayası

Kalp ile alakalı sorunların, hastalıkların ya da sıkıntıların çoğunun kaynağı kolestrol. Toplam kolestrol yüksekliği ve LDL olarak bilinen kötü kolestrol yüksekliği kalp yetmezliğine sebep olarak gösterilir.

Kolestrol kalp sağlığına kötü etki ediyor ve bozuyorsa, kolestrol düşürücü etkileri olarak gıda katkılarının-takviyelerinin kalp sağlığına faydası olması gerekir. Bu durumda Kırmızı ya da Kızıl Pirinç Mayasını gündeme getiriyor.

Kolestrole karşı bir çok takviye olsa dahi, Kırmızı Pirinç Mayası içerdiği Monacolin K ile ön plana çıkıyor. Zira bu madde aynen ilaç olarak verilen lovastatin gibi özelliklere sahip; kolestrol üretimini engelliyor. Bu kandaki toptal kolestrol seviyesini düşürmekte ve kolestrol kaynaklı olan hastalıkları, ki konumuzla alakalı olarak, kalp ve damar sorunlarının oluşmasını engelliyor.

Yaklaşık 2 aylık düzenli Monacolin K tüketimi ile LDL yani kötü kolestrolde, toplam kolestrolde yaklaşık %15-25 arası düşüyor. Tabii fazla tüketimi de dikkat edilmesi gereken bir durum.

İddiaların Aksine Sadece 3 Gıda Takviyesi Kalbe Faydalı! Faydasızlar..

Piyasada yer alan onlarca gıda-besin takviyesi içeriklerinden sadece 3 tanesinin kalbe yararlı, kalp sağlığı destekleyici olduğu ortaya çıktığına göre; işe yaramayanlara bakmak gerekiyor.

Tabii burada şunu açıklamak lazım, konumuz kapl sağlığı; yani söz konusu faydalı olma durumu kalp ile alakalı. Aşağıda yer vereceğimiz gıda takviyeleri diğer organlara veya hastalıklara karşı faydalı olabilir. Tabii ki bu durumu doktorunuza danışmanızda fayda var.

Multi vitamin ve multi mineraller, anti oksidanlar, folik asit, e vitamini, niacin yani b3 vitamini ve bera karotenin her ne kadar kalbe faydalı olduğu söylensede, bir etkisi görülmemiş durumda. Yani bu takviyeleri alacaksanız başka faydaları için almanız gerekiyor.

Bunların yanı sıra kalp sağlığı hakkıda konuşurken D Vitaminine değinmek lazım gerekiyor. Zira her ne kadar D vitaminin kalbe faydası tespit edilmemiş olsa dahi, d vitamini eksikliği olan kişilerde kalp hastalıklarının – rahatsızlıklarının görülme riski fazlaymış. Bu bakımdan D vitamini seviyenizi de periyodik olarak ölçtürün ve önleminizi alın derim.

İlginizi Çekebilir

Yazar Hakkında

Eski bir öğretim elemanı, mevcut bir öğretmen. Fizik, Özel Eğitim, İşletme ve Adalet mezunuyum ayrıca Tez Aşamasında bırakmak zorunda kaldığım bir lisans üstü eğitimim var. Mining, 3d yazıcı, yazılım vb ihtiyaçlar noktasında danış ve yardım noktasıyım.

Yorum Yap