Öğretmenlik zor meslektir, en büyük zorluğu ise atanabilmek. Bunun en büyük sebebi şişmiş durumdaki öğrenci sayıları. Peki Özel Eğitim Öğretmenliği Güncel Öğrenci Sayıları için durum nasıl, kaç öğrenci var; kaç açık var.
Bu içeriği yazalı bir seneden fazla bir süre geçti, arada alım oldu haliyle. Yani şuan burada yer alan verilerin doğruluğu azaldı; aşağıda yer alan yorumlar sebebiyle yazıyı güncelleyinceye kadar bu bilgiyi burada tutacağım.
Aşağıda vereceğim bilgiler tamamen internet üzerinden temin ettiğim bilgilerdir, veri taşıma ya da işleme esnasında küçük hatalar olmuş olsa dahi; büyük hataların olmadığını düşünüyorum.
2020 Özel Eğitim Öğretmenliği Güncel Öğrenci Sayıları
Geçtiğimiz sene için hazırladığım veri tablosunu bilgisayarımda meydana gelen istenmedik durum sebebiyle bulamayıp daha güzelini yapmak için uğraş vermeye başladım, tabii biraz sürecek ama zaten esas gayem seneye özel eğitimi düşünen adaylara bilgi vermek ve atanma istatistiği yapacak kişilere veri sağlamak.
Hali hazırdaki veriler en son 2019 yılı yerleşen öğrencileri kapsıyor, yani ben 2021 başlığını açana kadar buradaki veriler ve bilgiler bölüm hakkında bilgi almak isteyenlerin işine yarayacaktır, umarım.
Güncellemeler gelmeye devam edecek, alfabetik olarak devlet üniversitelerinden başladım işlemlere.
2019 Özel Eğitim Öğretmenliği Güncel Öğrenci Sayıları

Özel Eğitim Öğretmenliği 2016 yılında açıldı, bu vakte kadar zihin engelliler öğretmenliği, işitme ve görme engelliler öğretmenliği ve üstün zekalılar öğretmenliği gibi ayrımlar ile öğrenci almaktaydılar. 2016 yılında birleşip, Özel Eğitim Öğretmenliği çatısı altında devam ettiler.
2015 yılında bu eski bölümlerden birilerine kaydolmuş bir öğrenci 2019 yılında mezun olmalıydı. Yani şuan hali hazırda pek eski öğrenci olmamalı, 2016 yılında özel eğitime başlayan ilk öğrencilerde bu sene yani 2019 yılında 4.sınıf – 7.döneme geçiş yapmış olmalılar. Bu durumda ilk mezunlar 2020 yılı haziran ayında verilecektir.
Yukarıda verilen bilgiler, aşağıda yer alan verileri daha iyi yorumlamanız içindir. Söz konusu veriler sadece özel eğitim öğretmenliği bölümleri içindir, bu sebeple önceki bölümlerden mezun olamamışlar; dahil edilmemiş olup, az sayıda kişi olduklarını düşünmekteyim.
Her Yıl Alınan Yeni Öğrenci Sayısı
Üniversiteleri devlet, vakıf ve KKTC olarak ayırırsak; özel eğitim öğretmenliği bulunan üniversitelerin geçtiğimiz seneki kontenjan bilgilerinden yola çıkarak ( bu bilgi değişmiş olmalı, 2019 yılı kontenjanlarına bakmadım), üç ayrı maddede verelim.
- Devlet Üniversiteleri
58 tanesi okul birincisi,
1910 tanesi genel olmak üzere;
1968 adet öğrenci alacaklar. - Vakıf Üniversiteleri
Tam ve çeşitli oranlarda burslular dahil,
Toplam 389 öğrenci alacaklar. - KKTC Üniversiteleri
Tam ve oranlı burslar dahil,
460 öğrenci alacaklar.
Yukarıya göre, 1968+389+460= 2817
Yani yıllık, 2018, 2 bin 817 öğrenci alımı olmuş durumda.
Bu ciddi bir miktar, bu kadar öğrenciye yetecek akademisyen yok ne yazık ki.
Özel Eğitim Öğretmenliği Güncel Kayıtlı Öğrenci Sayıları
Yukarıda yıl olarak aldıkları öğrenci sayılarını verdik, buna göre yıllık 2 bin 817 adet öğrenci alıyorlar. Aynı anda 4 sınıf olduğuna göre; 2817*4= 11268.
Şuan da kayıtlı olmasını beklediğimiz öğrenci sayısı 11 bin 268 olmalı. Ama aşağıda göreceksiniz ki bu miktar değişecek.
Yine devlet üniversitesi, vakıf üniversitesi yani özel üniversite ve KKTC üniversiteleri olarak ayrım yapacağım, bilgileri öyle sunacağım.
- Devlet Üniversitelerinde kayıtlı özel öğretim öğretmenliği öğrencileri sayısı 5 bin 642 kişidir.
- Vakıf yani Özel üniversitelerde kayıtlı özel öğretim öğrencisi sayısı ise 882 kişidir.
- KKTC de bulunun özel öğretim öğretmenliği programı öğrenci sayısı ise 1044 kişidir.
Yukarıda yer alan 3 veriyi 5642+882+1044= 7 bin 568 kişi hali hazırda özel eğitim öğretmenliği öğrencisidir. Teorik olarak beklediğimiz sayı 11 bin 268 ile arasında yer alan fark 3700 kişidir. Bu farkın kaynağı, 2016 yılından itibaren, artan bir şekilde yeni bölümlerin açılması ve kontenjan ayrılmasıdır. Ayrıca şuan ki veriler 3 yıllık olarak kayda geçmiş durumda, bu sene alınacak birinci sınıflar ile fark azalacak; 700 civarlarında düşecektir.
İnternet üzerinde gezinen bilgileri temel alırsak, yaklaşık 20 bin adet özel eğitim öğretmeni açığı olduğu söylenmekte. Bunu biz kötümser olarak 15 bin kişi olarak ele alırsak, hali hazırda olabilecek 11 bin 268 öğrencinin tamamı ve bunlardan sonra yani seneye kazanacak yaklaşık 3 bin öğrenci de atabilir, rahatla.
Daha kötümser olup, iç karartır ve 10 bin özel eğitimci açığı olduğunu varsayımı ile şuan ki öğrencilerin %90 gibi bir kısmı MEB’e atanır.
Maalesef hocam 🤔
Merhaba, alınan duyumlara göre 40 bin kişi garanti, lakin bazı belirsizlikler var.
İlk olarak alım sayısı, iki alım söz konusu olsa da tek alım tamamen imkansız değil.
Malum, iki alım olursa yüksek puanlı kişiler mağdur oluyordu.
Bunu engelleme niyeti ile tek alımla tüm işi bitirebilirler.
Tek alım aynı zamanda sözlü sınavdan kaçma bahanesi de olabilir.
Neyse, size dönelim. Özel eğitimin ağırlığı artacak diye düşünüyorum, kontenjan dahilinde daha fazla kişi atanacak.
2 alım olursa takvimin geçen seneye benzer olacağınız düşünüyorum.
İlk alım öğretmenleri mart-nisan gibi göreve başlar.
Mülakatlar tercihlerden önce yapılıyor bu arada.
İlk baş sıralamaya giriyorsunuz, sıralama sonrasında mülakata girip, aldığınız puan nihai oluyor.
Bu son puana görede atama sıralaması yapılıyor.
Sıralamanıza görede tercihlere yerleşiyorsunuz.