Yapılan güncellemelerle sadece Sözleşmeli Öğretmenliğe alım yapılıyor, kadrolu memurluktan geçiş yapmak isteyenler içinde bu yazıyı, eski bir memur olarak kaleme almayı uygun görüyorum. Yazı uzun olacak, bütün bilgileri vermek istiyorum.
Bu yazıyı kariyer merkezi altında Öğretmenlik ve Atama kategorileri altında yer alacaktır.
Sözleşmeli Öğretmenlik Tek Yöntem
Malum, artık kadrolu öğretmen almıyor Milli Eğitim. Bu sebeple de hali hazırda kadrolu memur olarak görev yapanlar öğretmen olmak için istifa etmek zorunda kalıyor. İstifa demek, hele ki kadrolu memurluktan istifa etmek, kolay bir iş değil. İlk başta sorun yaşanır korkusu, sonrasında bir sorun olur mu ve benzeri bir sürü sorunlu soru akla geliyor.
Sözleşmeli öğretmen olmak için;
- Sivil
- Özel Sektör Çalışanı
- Kamuda Sözleşmeli Çalışan
- Kamuda Kadrolu Çalışan
Olmak üzere 4 farklı senaryo söz konusudur, bizim için en önemli senaryo ise Kamuda Kadrolu Çalışanların öğretmenliğe geçiş süreçleridir.
İstifa Şart – Kadroludan Sözleşmeye Geçiş
Siz 657 memursunuz, öğretmenlik ise sözleşmeli. İkisi arasında geçiş için tek çare İstifa, şart yani. Kadrolu memurluktan istifa edip ayrılmakta cesaret isteyen bir süreç, her aşaması ve yönüyle. Ama gönlünüze öğretmenlik düştüyse bir kere, yapacak başka bir alternatif, en azından güncel durumda, yok.
Memular çeşitli hak ve sorumlulukları var, istifa ya da çekilmede bu haklardan birisi. Yani istediğiniz zaman istifa edebilirsiniz, istifanıza ve duruma göre de haklarınız şekillenir.
- İşe on gün mazeratsiz gitmezseniz çekilmiş sayılırsınız.
- Dilekçe verir, çeker gidersiniz.
- Dilekçe verir, onayını beklersiniz.
Yukarıda söz konusu üç senaryo var, ilk ikisi benzer; diğeri biraz ayrı. Benim anlatacağım ve uyguladığım senaryo üçüncü olacak.
Dilekçe Verin ve Onayını Bekleyin
İstifa şekillerine göre bazı haklarınız var, bunlar genelde memuriyete geri dönüş için önemlidir. Misal, on gün işe gitmeyip ya da istifa verip hemen ayrılırsanız 1 yıl sonra tekrardan memur olabilirsiniz. Dilekçe verir ve beklerseniz 6 ay sonra memur olabilirsiniz. Buradaki ayrım usulüne uygun istifa ve usulüne uygun olmayan istifa diye ayrım gösterir.
- Usulüne uygun istifa; dilekçeyi verir ve onayı ya da yerinize yeni birinin gelmesini beklersiniz. Onay ya da yerinize yeni memur bir ay içinde gelmez ise amirinize bildirip, görevinizi bırakırsınız. Bu durumda 6 ay boyunca yeniden memur olamazsınız.
- Usule uymayan istifa; dilekçeyi verir ne onay ne yeni memur beklersiniz, çeker gidersiniz ya da göreve gelmeniz gerekirken 10 gün boyunca mazeretsiz olarak gelmezsiniz, çekilmiş sayılırsınız. Bu durumda 1 yıl boyunca yeniden memur olamazsınız.
- Zimmet sahibi iseniz, usule uygun istifa etmezseniz 3 yıl boyunca memur olamazsınız. Bu durum genelde öğretmenliğe geçiş senaryosunda pek olmaz, kısaca açıklamak gerekirse; zimmetinizde bir şeyler vardır, bunları yeni gelen kişiye teslim etmeden çeker giderseniz, 3 yıl boyunca memurluk yapamazsınız. Burada haliyle siz istifa edince, onay geldiğinde yerinize yeni biri görevlendirilmiş olmalı; siz teslimi yapmalısınız.
- Olağanüstü hal (OHAL), sıkıyönetim, seferberlik ve savaş halleri veya genel hayata etki eden afetlere uğrayan yerlerde istifa sonrasın yerinize yeni biri gelene kadar beklemez ve ayrılırsanız bir daha asla memur olamazsınız. Burada şunu eklemek gerekiyor, salgın hastalıklar güncelde genel hayata etki eden afetler arasına alınmamış durumda. Yani KoronaVirüs veya bilinen resmi adıyla Covid 19 sebebiyle istifamda bir sıkıntı olur mu diye korkmayın. Malum OHAL ilanı da yok.
Görüleceği üzere standart bir memur için usule uygun istifa ile çekilmiş yani usulsüz istifa arasında 6 ay bir fark var. Güncel durumda 3+1 sistemi ile sözleşmeli olarak 3 yıl çalışacağınız için, bu 6 aylık fark pek bir önem arz etmiyor. Yani isterseniz usullü, isterseniz usulsüz ayrılın. 657 sayılı kanun için tıklayın.
Kadrolu Memurluktan Sözleşmeli Öğretmenliğe Geçiş Sürecim
Ben yaklaşık 5 yıl boyunca İnfaz ve Koruma Memuru olarak, kadrolu memurdum. Yani geçiş sürecim kadroludan sözleşmeli öğretmenliğe oldu. Bunu yaparken kurumda yaşadığım sıkıntılar, baskılar gibi istenmedik durumlardan ötürü sürekli olarak çekip gitmek, planları bozmak istesemde; kendime yediremeyip usule uygun istifayı seçtim.
İstifamı, aşağıda örnek istifa dilekçesi vereceğim, kuruma sunduğum gün benimle beraber 2 tane ikinci müdürle tutanak tutturdular; bu adam istifa etti şahidiniz minvalinde. Sonrasında aynı gün komisona sevk edildi yazım, komisyonda aynı gün bakanlığa yönlendirmiş. (Sıkıntılar ve Baskılar sebebiyle bir çok şikayet kaydım olduğu için, benden hızlıca kurtulmak istediler her halde :) )
İstifamın üzerinden 13 gün geçmiş ve onaylanıp, geri gönderilmişti. Yani devlet memuru olarak istifa sürecim 13 gün sürdü. Kurumdan arandım, gittim ilişiğimi kestim; bu süreçte biraz da trip yedim, neymiş sakalım varmış memura yakışıyormuymuş vs.
İlişik kesme esnasında aldığınız maaşın çalışmadığınız kısmı için ya mutemede para veriyorsunuz, ki şahidiniz olsun illaki bir iki tane. Ya da mutemet maliyeye bildiriyor oraya ödüyorsunuz. Ben personel kalemeni verdim, verirkende sevdiğim bir İnfaz ve Koruma Başmemurunu yanımda bulundurdum.
İstifa sonrasında ilişki kesince, ertesi gün sistemlere yansıyor. Tabii siz temkinli olun, kontrolleri sağlayın. Aksi takdirde bir iki günlük gecikmeler yaşayabilirsiniz.
İstifa işlemi göz korkutucu olsa da çabucak bitiyor aslında, memur olamak için uğraştığınızın binde biri kadar uğraş yok. Tabii benim eski kurumumda ki gibi abisi bir mevkilere geldiği için personel kalemi yapılmış bir mutemede sahip değilseniz.
Bir devlet memurunun bazı özel haller hariç bir seferlik istifa hakkı vardır, ikinci kez istifa ederse bir daha devlet memuru olamaz, bu sebeple tek atımlık kurşuna sahipsiniz; öğretmenliği sevmiyor sadece mevcut işinizden kaçmak için uğraş veriyorsanız bu uyarımı nazara alın derim. Yağmurdan kaçarken doluya tutulmayın, öğretmenlik yapmayanlar için son derece kolay bir meslek, bu yüzden boş konuşan çok; yapanlar içinse sevip sevmediğine bağlı olarak kolaylığı değişiyor.
Benim istifa ettiğim kurum İnfaz ve Koruma Memuru olmam sebebiyle Ceza İnfaz Kurumuydu, bakanlığım ise Adalet Bakanlığı toplamda istifa ettiğim gün harica 13 gün sürdü, sizlerde sözleşmeli öğretmenliğe geçmek ve gönlünüzdeki işi yapmak istiyor ama kadrolu memur iseniz bu yolları takip edebilirsiniz. Bu yazımız Kariyer Merkezi ve Öğretmenlik kategorilerimiz için kaleme alındı.
merhaba 2019 temmuzunda muvafakatname ile kadrolu öğretmenlikten cumhuriyet üniversitesine memur olarak geçiş yaptım.Tekrar öğretmenliğe dönebilirmiyim ne yapmam gerekiyor.Teşekkürler.
Hocam yazınızı okudum yureğinize sağlık
Benim ögrenmek istdğim kpss snvnda yerlestiniz mulakattan gectiniz yeriniz okulunuz belli olduktan sonramı istifa ettiniz birde istifadn sonra ne zaman yeni isinize basladnz tesekkurler